top of page

Hallo! Mijn naam is Eylem.

Een vrolijke vrouw die mensen op gemak stelt en van aanpakken weet. Tenminste dat is wat vrienden en familie over mij zeggen. Mijn eerste Yoga ervaring was ruim 10 jaar geleden bij een Power Yoga les van Tonnie Goes. De combinatie van fysieke inspanning en rust vond ik heerlijk. Niet lang daarna heb ik bij haar de docenten opleiding gevolgd om me nog meer in te verdiepen in de wereld van Yoga, want Yoga is veel meer dan alleen je tenen aanraken. Na het behalen van mijn diploma ben ik eind 2014 mijn eerste lessen gaan geven. Sindsdien heb ik ervaring opgedaan als docent in Hatha-, Power, Vinyasa en Easy yoga.


Mijn passie voor Yoga, gezond en bewust leven wil ik met jullie delen in mijn lessen. Iedereen kan wel wat meer Yoga gebruiken in het leven, dus ik hoop je binnenkort op de mat te zien.

Namaste!

20210319_132651_EVT_pijlhouding.jpg
20210319_131702.jpg

STUDIO

Studio Yogasana bevindt zich in een prachtig mooi oud gebouw "De Goudse praktijk". Het is een ruime Studio waar je van alle gemakken voorzien bent. De praktijk is licht en heeft mooie houten vloer met vloerverwarming. Het is een plek waar veel disciplines bij elkaar komen.

Ook de plek waar ik mijn allereerste les heb gegeven. 

De Goudse Praktijk bevindt zich in de kade buurt in Gouda en is heel erg centraal gelegen. Ook is er de mogelijkheid om je auto te parkeren voor het pand.

Zonsverduistering

HATHA YOGA

Hatha = de zon + de maan

In de naam Hatha komen de Sanskriet-woorden ha (zon) en tha (maan) samen. De zon staat voor actie, de maan voor verinnerlijking. In de Hatha Yoga komen die tegengestelde energieën samen. Door je concentratie en adem naar punten in het lichaam te verplaatsen, breng je daar bewustzijn.

Hatha is een stroming zonder duidelijke oprichter of goeroes. Daardoor is het heel open; iedereen kan er het zijne in vinden. De eerste duidelijke bron is het vijftiende-eeuwse document Hatha Yoga Pradipika, dat nog steeds de bijbel van de Yoga wordt genoemd. Swami Swatmarama beschrijft hierin het pad naar de allerhoogste ‘koninklijke’ Yoga. In dit geschrift werkt hij een compleet systeem van houdingen en ademhalingen uit. Elke houding bestaat uit vier ‘momenten’:

  • Voorbereiding: in een rustige, neutrale houding probeer je in het hier en nu te zijn.

  • Aannemen: op vloeiende, natuurlijke wijze beweeg je je naar de houding. Zonder forceren. De lichamelijke prestatie is onbelangrijk. Dat je jezelf tot een krakeling kunt vouwen is leuk, maar het wordt pas Yoga als de ervaring vooropstaat.

  • Aanhouden: al ademend blijf je enige tijd in de houding, de spanning over je spieren spreidend. Zo blijf je alert.

  • Waarnemen: in een rusthouding ga je na wat de uitwerking van de houding is. Doorgaans neem je asana’s meerdere keren aan. Zo wordt de houding je eigen en is het eenvoudiger om je er volledig op te concentreren. Het wordt een houding van lichaam én geest.


Ook pranayama bestaat uit vier onderdelen: inademen, de adem vasthouden met gevulde longen, uitademen en de adem vasthouden met lege longen. Hoelang en op welke manier je ademhalingsoefeningen doet, verschilt. Hatha onderscheidt vele ademtechnieken. Pranayama leert je zo veel mogelijk uit de lucht te halen; dat zuivert en geeft energie. 

bottom of page